Een belangrijk onderdeel tijdens het regelen van de uitvaart is de rouwkaart. Het is een persoonlijke en gevoelige taak waarbij je rekening moet houden met het kiezen van een passend uiterlijk en de juiste woorden. Maar hoe groot moet de kaart eigenlijk zijn? En aan welke voorwaarden moet zo’n kaart voldoen? In dit artikel leggen we het uit.
Wat zet je op een rouwkaart?
In principe bepaal je zelf wat er wel en niet in de kaart komt te staan. De volgende zaken zijn in ieder geval gebruikelijk:
• De naam van de overledene.
• De relatie tot de afzenders van de kaart. Was het een ouder, kind of vriend?
• De overlijdensdatum.
• De geboortedatum en leeftijd die diegene heeft bereikt.
• De locatie, datum, tijd en het onderdeel waarvoor je gasten uit wil nodigen. Hierin kun je onderscheid maken tussen gasten voor de uitvaart en voor de condoleance.
• Een correspondentieadres waar mensen bijvoorbeeld een kaart of bloemen kunnen laten bezorgen.
• De namen van de gezinsleden, familieleden of vrienden die de kaart hebben gemaakt.
Het ontwerp
De uitstraling van een rouwkaart is meestal kalm en ingetogen. Daarom wordt er vaak gekozen voor kleuren zoals wit, crème en lichtgrijs. Een afbeelding van de overledene, bloemen, bepaalde symbolen of religieuze elementen kunnen de persoonlijkheid of interesses van de overledene goed weerspiegelen. Meestal wordt er gebruikgemaakt van een leesbaar lettertype. De tekst is eenvoudig, respectvol en kan een persoonlijke boodschap of een kort gedicht bevatten.
De grootte
Er is geen vaste regel voor de grootte van een rouwkaart. De meeste mensen kiezen ervoor om de kaart net zo groot te maken als een standaard wenskaart. Hierbij hoort de afmeting van 10 x 15 centimeter of 12 x 17 centimeter. Deze formaten worden gebruikt omdat ze makkelijk in de hand zijn te houden en door de brievenbus passen.
Een ander formaat
Het is mogelijk om af te wijken van het standaard wenskaartenformaat, bijvoorbeeld omdat een tekst of afbeelding niet mooi tot zijn recht komt. Je kunt dan kiezen voor een vierkant formaat. Het belangrijkste is dat de grootte van de kaart praktisch is voor verzending en handig is om te bewaren. Een formaat van 15 x 15 centimeter zou een goede oplossing kunnen zijn. Naast het wijzigen van het formaat kun je ook voor een hele andere optie kiezen. Tegenwoordig is er de mogelijkheid om een virtuele rouwkaart te ontwerpen die je online eenvoudig en snel kunt delen met familie, vrienden en andere bekenden. Het voordeel is dat je binnen een korte tijd veel mensen op de hoogte kunt brengen zonder dat je adressen nodig hebt. De digitale rouwkaart geeft je de mogelijkheid om gebruik te maken van bewegend beeld, muziek en meer tekstuele informatie.
Wij kunnen je helpen
Twijfel je over het formaat van de kaart? Je kunt altijd contact opnemen met een drukkerij of ontwerper die gespecialiseerd is in rouwkaarten. Zij kunnen je helpen met het ontwerpen van een kaart die aan al jouw behoeften voldoet. Ook wij helpen je graag met het ontwerpen van een rouwkaart. Wij zijn er op de momenten dat je ons nodig hebt en nemen de zorg met betrekking tot het regelen van de uitvaart uit handen. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.