Conform de wetgeving bescherming van persoonsgegevens bieden wij u ons Privacy & Cookie beleid aan. Dit beleid geldt voor alle services die wij als bedrijf verlenen.

OK

Neem contact met ons op!

0575 56 16 81

Terug naar blog
3 min. leestijd
Funus uitvaartzorg 3 februari 2023

Alles over…De mogelijkheden van opbaring

Opbaring is voor veel nabestaanden een belangrijke stap bij het afscheid. Het zijn de laatste momenten waarop je je dierbare kunt zien, aanraken en bezoeken. Ook bij het opbaren van een overledene zijn er verschillende manieren waarop dit kan gebeuren. Hierbij is het goed om dit af te stemmen op jullie wensen en de wensen van de overledene, mochten die zijn genoteerd.

Wat is opbaring?

Opbaren is letterlijk het ‘op een baar leggen’ van een overledene. Het houdt in dat iemand na het overlijden wordt gekleed, verzorgd en neergelegd op een plaats waar nabestaanden diegene nog een laatste (paar) keer kunnen bezoeken. Het opbaren vervult hiermee een belangrijke functie. Uit onderzoek blijkt opbaring een positieve invloed heeft op de rouwverwerking. Op welke manier het opbaren gebeurt, is heel persoonlijk.

De verzorging

Voor het opbaren wordt de overledene ‘afgelegd’. Dit betekent dat er nog een laatste verzorging plaatsvindt. Zo krijgt iemand de kleding aan die de nabestaanden (of diegene zelf) hebben uitgekozen. Ook sieraden en eventuele make-up wordt aangebracht. Natuurlijk kan de uitvaartverzorger dit voor jullie doen. Maar mocht jij of een andere nabestaande dat prettig vinden, dan mag je daar natuurlijk ook bij helpen.

Verschillende mogelijkheden opbaring

Vervolgens zijn er verschillende mogelijkheden om iemand op te baren. Een van de meest traditionele manieren is door het plaatsen van een kist op een opbaarplaats, zoals in een rouwkamer of een aula. Sommige mensen kiezen er liever voor om de overledene op te baren in hun eigen huis, zodat familie en vrienden in hun eigen omgeving afscheid kunnen nemen. Dit kan een intiemere en persoonlijke manier zijn om afscheid te nemen.

Alternatieve opties

Er zijn ook alternatieve opbaarmethoden die steeds populairder worden, zoals opbaren in een ecologische kist of het opbaren van de overledene in een wade. Ecologische kisten zijn gemaakt van natuurlijke materialen en zijn bedoeld om op natuurlijke wijze door de natuur te worden verwerkt. Opbaring in een wade kan een meer meditatieve en ceremoniële manier zijn om afscheid te nemen van de overledene.

Hoe lang duurt opbaring?

Ten dele wordt de duur van de opbaring bepaald door de wet. In de Wet op de lijkbezorging staat dat dat een overledene niet eerder dan 36 uur na overlijden begraven of gecremeerd mag worden, en niet later dan 6 werkdagen na het overlijden. Het opbaren duurt dan ook niet langer dan zes werkdagen (weekenden en feestdagen worden niet meegeteld). Mochten er belangrijke redenen zijn om deze periode te willen verlengen, dan is toestemming van de burgemeester of gemeente nodig waar de opbaring plaatsvindt. Of en hoe dit verlengd kan worden, kun je bespreken met de uitvaartverzorger. Hierbij is het bijvoorbeeld belangrijk rekening te houden met het weer, de locatie en de toestand van het lichaam.

Eigen wensen en behoeften

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen andere wensen en behoeften heeft als het gaat om opbaring en dat het belangrijk is om te overwegen wat het beste is voor jou en je familie. Het is ook aan te raden om te overleggen met een uitvaartondernemer om de verschillende opties te bespreken en te bepalen wat het beste past bij jouw wensen en behoeften. Wij bij Brummense Uitvaartzorg denken graag met je mee. Neem gerust contact op.

Andere blogposts

.